Chauffeur voor je vereniging

Het ophalen en weer thuis brengen van leden die anders niet aanwezig kunnen zijn op een verenigings-activiteit is een nobele taak. En daarbij geldt dat een verzekerd man of vrouw er minstens twee waard is. Ben jij op de hoogte van hoe het zit met verzekeringen in geval van ongeval?

Schade aan je passagiers

Wie in België met een wagen de baan op wil, is verplicht een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (autoverzekering BA) af te sluiten. 

Deze verzekering vergoedt de schade die je aan anderen veroorzaakt indien je een ongeval veroorzaakt met je wagen. Het gaat zowel om de materiële schade aan het voertuig van de tegenpartij als de lichamelijke letsels van de inzittenden ervan en andere derden die betrokken zijn bij het ongeval. Ook de lichamelijke letsels van de passagiers in jouw wagen worden vergoed. Enkel jouw eigen schade (wagen en letsels) wordt niet gedekt door de autoverzekering BA.

Eigen lichamelijke schade

Indien de tegenpartij in fout is bij een ongeval, dan zal zijn verzekeraar jouw dokters- en hospitalisatiekosten terugbetalen, net als de kosten voor medicatie, protheses en andere medische zaken. 

Maar als je zelf in fout bent, dan sta je zelf in voor de kosten die je mutualiteit niet terugbetaalt. Je kunt je voor een vergoeding van jouw kosten eventueel wel richten tot andere verzekeringen, zoals een hospitalisatieverzekering.

Om jezelf als bestuurder te verzekeren voor lichamelijke schade, indien je het ongeval zelf hebt veroorzaakt, kan je naast een hospitalisatieverzekering ook een extra bestuurdersverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Een bestuurdersverzekering kan (afhankelijk van de verzekeraar) tussenkomen in:

  • medische kosten en ziekenhuisopname, na tussenkomst van het ziekenfonds;
  • tijdelijke of blijvende invaliditeit (vervangingsinkomen dat rekening houdt met de mentale en lichamelijke beperking, de graad van handicap,…);
  • overlijden (uw familie ontvangt een bedrag als u in een verkeersongeval overlijdt);
  • arbeidsongeschiktheid (inkomensverlies omdat u gedurende een bepaalde periode niet kan werken).

De waarborgen kunnen van contract tot contract verschillen. Verzekeraars mogen de inhoud van die waarborgen vrij bepalen.

Schade aan de wagen

In het geval er meerdere partijen betrokken zijn bij een ongeval en je bent ‘in je recht’, dan zal de schade aan jouw wagen vergoed worden door de autoverzekering BA (burgerlijke aansprakelijkheid) van de tegenpartij. 

Ben jij degene die verantwoordelijk wordt gesteld voor het ongeval dan draai je zelf op voor de kosten. Heb je zelf een omniumverzekering afgesloten dan wordt materiële schade aan jouw wagen vergoed.

Sitemap - Vief Oost-Vlaanderen vzw 2017 - info  vief.be - site door Faromedia