65-plussers reizen vanaf 1 september 2015 niet meer gratis met De Lijn

Ook de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn ontsnapt niet aan de besparingsmaatregelen. Onder meer het gratis abonnement voor senioren sneuvelt vanaf 2015. Vanaf 1 september volgend jaar betalen 65-plussers vijftig euro voor een jaarabonnement van de Lijn. Voortaan kunnen enkel personen met een handicap nog gratis meerijden.

Als 65-plusser kun je tot en met 31 augustus 2015 gratis met De Lijn blijven rijden. Vanaf 1 september 2015 moet je betalen voor een rit. Je kan daarvoor een jaarabonnement van 50 euro nemen, of een biljet voor een enkele rit, een sms-ticket of een lijnkaart. Als je als 65-plusser op één jaar 17 keer heen en weer reist met de bus of tram, is een jaarabonnement het voordeligst. Naast 65-plussers kunnen ook ‘rechthebbenden op een sociaal tarief’ nog genieten van een laaggeprijsd jaarabonnement.

Nieuw is ook dat wie een biljet voor bus of tram koopt, voortaan per uur betaalt en niet meer per zone, zoals nu het geval is. De algemene prijzen gaan ook omhoog: een biljet voor een enkele rit kost voortaan 3 euro (nu 2 euro voor 1 tot 2 zones), een sms-ticket 1,80 euro (+ 0,15 euro voor de aanvraag-sms) en met een Lijnkaart betaalt u 1,40 euro. Alle andere tariefformules verdwijnen.

Tenslotte wordt ook geknipt in het aanbod van bussen en trams. Minder gebruikte lijnen zullen geschrapt worden, maar op dit moment is nog niet geweten welke lijnen dat zijn. De besparingsvoorstellen moeten nog worden voorgelegd  aan de Vlaamse Regering, maar verwacht wordt dat deze zal instemmen met het nieuwe vervoersplan.

 

Sitemap - Vief Oost-Vlaanderen vzw 2017 - info  vief.be - site door Faromedia